De Vlaamse Basis

Dimitri

Op de basisschool kwam hij voor het eerst in aanraking met het bakkersvak, via een bevriend klasgenootje die bakkerszoon bleek te zijn.
Samen waren ze niet weg te slaan uit de bakkerij en hier was Dimitri eigenlijk al verkocht aan het ambacht. Op zijn dertiende volgde hij bakkersopleidingen in Terneuzen en Brugge, en op zijn zestiende reed hij elk weekend op de brommer naar de bakkerij van Camille Moillard in het Vlaamse Westkapelle. Hier schepte de jonge Dimitri als leerling duizenden pistolets de vloeroven in; een sterke fundering voor een ambitieuze bakkerscarrière.

Een Culinaire zoektocht

Op zijn zeventiende ging Dimitri naar de middelbare hotelschool, met het doel om zich verder te verdiepen in de culinaire wereld.
Hij liep stage in restaurant De Swaen in Oisterwijk, toen nog met Cas Spijkers als chefkok, en werd gegrepen door het koksvak. Hij werkte in de keukens van de grote Vlaamse en Franse chefs: in driesterrenrestaurant Comme Chez Soi van Pierre Wynants in Brussel en het gelijknamige restaurant van Joël Robuchon in Parijs.

Het brood in dit laatste restaurant maakte zo’n indruk op Dimitri dat zijn bakkersachtergrond weer begon te leven. Hier ontstond het idee om een eigen bakkerij te beginnen. Hij maakte kennis met Max Poilâne, god in Frankrijk als het om zuurdesembrood gaat, en gesprekken met hem wakkerde het vuur aan. Dimitri was overtuigd; brood zou zijn toekomst gaan worden.

De uitbreiding
van het assortiment

Samen met zijn grote liefde Diante richtte Dimitri Roels in 1996 Vlaamsch Broodhuys op.
Ze delen niet alleen de liefde voor goed brood, maar ook een onvermoeibaar arbeidsethos en de wil om het broodlandschap te verbeteren.

Dimitri en Diante werkten dag en nacht samen aan het bedrijf, maar vonden in 1999 toch de tijd om in het huwelijksbootje te stappen. Samen kregen ze drie bakkerszoons, Christophe, Julius en Toussaint. Leuk om te weten: naar Christophe en Julius is een brood vernoemd, de Christophe Pavé, en Julius Spelt. Over het brood van Toussaint wordt nog volop gebrainstormd aan de keukentafel, dus hij moet nog even geduld hebben.

Bakker, Chef, Pionier

Met de oprichting van Vlaamsch Broodhuys zette Dimitri Roels de eerste stap om het grote publiek kennis te laten maken met ambachtelijk, smaakvol zuurdesembrood.
In 1996 was dit product voor veel mensen nog onbereikbaar, maar dankzij Dimitri en zijn bakkers is goed brood vandaag de dag toegankelijker voor iedereen. Ondanks deze vooruitgang is Dimitri nog steeds van mening dat het Nederlandse broodlandschap beter, voedzamer en lekkerder moet worden.

Hij staat het liefst op de spreekwoordelijke zeepkist, met een manifest in z’n hand, om te verkondigen dat er een revolutie plaats moet vinden op broodgebied. Zonder lege marketingtermen, maar met de bezieling van een bakker met jarenlange ervaring.
Image

Wil jij werken met de
mooiste producten?

We zijn altijd op zoek naar getalenteerde bakkers, patissiers, Baker’s Cafés medewerkers en meer om ons bedrijf te laten groeien en onze ambachtelijke cultuur te verspreiden naar nieuwe steden en landen.
Kom bij ons lunchen of haal iets voor onderweg
Image
Geniet thuis van onze producten
Image

Heb je vragen? Of hulp nodig?

Loop dan gerust even bij ons binnen of bel / mail onze bakkerij. Wij helpen je graag verder.