Vlaamsch Broodhuys - mobile logo brown

Uitslagen test zoutgehalte in ons brood

 
11 oktober 2017

De Consumentenbond houdt het zoutgehalte in brood in het vizier. Zo onderzoeken zij op deze parameter ook onze producten, zoals zij bijvoorbeeld deden in 2016. Wij brengen u graag op de hoogte van uitslagen van een recente test op ons brood.

Resultaten
Naar aanleiding van een test op het gebied van zoutgehalte in onze broden, heeft Vlaamsch Broodhuys eerder haar receptuur aangepast om een zoutverlaging door te voeren. Een actie die nodig was om (beter) te voldoen aan de voorschreven norm (1,8%).
Ondanks deze verbeterslag, bleek uit een recente test dat nog steeds niet al onze broden voldoen aan deze eis. Een aantal van onze broden komt iets boven de norm uit. Zie ook het schema hieronder.

Uitslagen test 2017

Bron: Consumentenbond - Resultaten 2017

Toelichting natuurlijk ingrediënt zeezout
Wij keuren uiteraard deze rode cijfers niet goed, maar willen wel graag de volgende toelichting hierbij geven, welke wij nodig vinden om als nuance bij deze cijfers aan te geven. Wij werken met natuurlijke ingrediënten en één daarvan betreft het Keltisch zeezout uit de Geurande uit Frankrijk. Dit zout heeft – in tegenstelling tot het doorgaans gebruikte, industriële zout – een van nature lager gehalte aan natriumchloride (zie ook deze bron). Het is rijk aan mineralen en spoorelementen, wat een bijzonder volle en complexe smaak geeft. Wel is het zo dat door gebruik van dit soort zout, het zoutgehalte in sommige broden ietwat kan fluctueren. Dit kan uiteindelijk zorgen voor het iets uitstijgen boven de gestelde norm.

Kijk ook naar de mate van voedzaamheid
Als Vlaamsch Broodhuys kunnen wij ervoor kiezen terug te grijpen naar fabriekszout waardoor we makkelijker kunnen voldoen aan de eis, maar wij zijn van mening dat dit de voedzaamheid (en de smaak) van ons brood niet ten goede komt. Zeker omdat ons (zuurdesem)brood, zonder andere toevoegingen zoals suikers, vetstoffen en overige smaakstoffen, zich mag onderscheiden van de broden uit bijvoorbeeld supermarkten. En waarvan door de hoge mate van voedzaamheid over het algemeen minder gegeten wordt. Hierdoor krijgt men met ons brood in verhouding minder zout binnen dan bij het eten van “gewoon” brood.

Schoon en eerlijk
Tot slot willen wij melden dat Vlaamsch Broodhuys een schoon en eerlijk proces toepast bij de productie van ons ambachtelijk brood en dat wij achter ons product staan zoals het nu is. Uiteraard willen wij gezond brood leveren en niemand met ons product schaden. Maar daarbij hoort volgens ons niet alleen naar de pijler zout, maar ook naar de mate van voedzaamheid van het brood gekeken te worden.

Voor de media
Bij vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Dimitri Roels, eigenaar Vlaamsch Broodhuys, via Dimitri@vlaamschbroodhuys.nl.

 
20 oktober 2017
Suikerbrood voor bijzondere tentoonstelling ‘Sticky Business'

Speciaal voor suikerzoete expositie ‘Sticky Business', welke nog t/m 18 februari 2018 te bewonderen is in het Stedelijk Museum Schiedam, leverde Vlaamsch Broodhuys haar suikerbrood.

Lees verder >
 
13 oktober 2017
Betrokkenheid tijdens Breast Care Benefietdiner

Op 9 oktober was er een Benefietdiner ter ere van de Breast Care Foundation. Wij verzorgden op deze avond het brood en toonden op deze wijze graag onze betrokkenheid.

Lees verder >
 
11 oktober 2017
Uitslagen test zoutgehalte in ons brood

De Consumentenbond houdt het zoutgehalte in brood in het vizier. Wij brengen u graag op de hoogte van uitslagen van een recente test op ons brood.

Lees verder >